Tarinamme

Siimes syntyi halusta tuoda taiteen ja luonnon hyvää tekevät vaikutukset niille, jotka niitä kipeimmin kaipaavat, erityisesti sote-alan henkilökunnalle ja asiakkaille.

Siimeksen tekijät, Pia-Maria Pohto ja Satu Freyberg, ovat kauppatieteiden maistereita, joille hyvinvoinnin tuominen arjen keskelle on tärkeää. Heitä yhdistävät luovuus, elämyksellisyyden merkitys ja usko yhteistyöhön . Pia-Maria on monipuolinen taiteilija ja taiantuoja, kuvittaja ja kirjailija. Satulla on vuosien kokemus kehittämistyöstä, kansainvälisestä markkinoinnista ja yritysverkostojen rakentamisesta.


Siimeksen synty

Satun 90-vuotias äiti asui alkuvuonna 2022 hoivakodissa. Satu oli pitkään miettinyt, miten tuoda mielekkäitä virikkeitä Pirkko-äidin lisäksi muillekin hoivakodin asukkaille. Kun eräänä helmikuisena torstaina Pia-Maria esitteli kahvikupin äärellä näyttäviä taidekankaitaan, Satu ihastui niihin välittömästi. Alkoi yhteinen keskustelu siitä, miten tärkeää arjen keskellä onkaan lumoutua ja antaa mielelle tilaisuus rentoutua.

Ideoinnin sydämessä oli tutkimustieto niin taiteen kuin luonnonkin merkityksestä hyvinvoinnin lähteenä. Myös sisätiloihin toteutetut luontokokemukset laskevat stressitasoja ja vaikuttavat positiivisesti mielenterveyteen. Pohdinta kehittyi kohti rentoutustilaa, joka yhdistäisi Pia-Marian taiteen ja luontoelämykset. 

Meidän Piket
Meidän Piket

Ajatus täydentyi moniaistiseksi kokonaisuudeksi – ja näin oli muotoutunut taide- ja luontoelämystila AistiSiimes. Vasta puolen vuotta Siimeksen idean syntymisen jälkeen ilmeni, että Sadun Pirkko-äiti ja Pia-Marian läheinen sukulaistäti, myöskin Pirkko, olivat asuneet seinänaapureina samassa hoivakodissa.

Lähtölaukaus sote-alalta

Ensimmäinen Siimes-elämystila rakentui Keski-Suomen Sairaala Novan psykiatriseen hoitokeskukseen. Sen jälkeen eri tyyppisiä Siimes-tiloja rakentui muuallekin sairaalaan. Saatu palaute oli runsasta ja hyvin positiivista. Sitä antoivat sadat eri käyttäjät, joiden joukossa oli henkilökuntaa, eri ikäisiä potilaita ja vierailijoita. Yhteistyössä Keski-Suomen Sosiaalialan Osaamiskeskus (Koske) kanssa Siimeksen sopivuutta testattiin eri ikäisten ja -tyyppisten käyttäjäryhmien keskuudessa. 

Oletimme, että Siimes toimisi erityisesti asiakas- ja potilaskokemuksen kehittämisen välineenä. Ilmeni, että sen lisäksi erityisesti työntekijät kokivat selkeitä hyvinvointivaikutuksia.  Siimes mahdollisti palauttavat tauot ja inhimillisen kohtaamispaikan kiireisen työpäivän keskellä.


Työhyvinvoinnin ja asiakaskokemuksen uudistaja

Yhdessä ja ilolla loimme Siimeksestä merkityksellisen taide- ja luontoympäristön. Tilassa nautitaan ympäröivästä taiteesta, kosketetaan kaarnan karheaa pintaa, aistitaan männyn tuoksua ja kuunnellaan linnunlaulua. Siimeksestä nautitaan sekä yksin että yhdessä. Jo muutaman minuutin oleskelu siellä tekee hyvää. 


Satu ja Pia-Maria
Satu ja Pia-Maria
Moniaistinen Siimes on mahdollistanut lukemattomien erilaisten ihmisten rentoutumisen ja  lumoutumisen, aivan kuten helmikuisten kahvikupposten äärellä ideoimmekin.